DVD NLXL

Composer: Jeroen van Veen
Performers: Piano Duo Sandra en Jeroen van Veen
DVD - PAL- Dolby Digital - 80 minutesSelect your country

DONDERDAG 08 MAART 2012 AT 1:42 PM
“NLXL”, EEN WAANZINNIG MOOIE DROMERIGE BELEVENIS
Door Jacques Nachtegaal -
Pianistenduo Sandra en Jeroen van Veen, hebben al vele malen eerder van zich doen spreken zoals bijvoorbeeld met het lig-concert in het DeLaMar met de uitvoering van "Canto Ostinato" op 26 november 2011 en ook nu met hun muzikale interpretaties achter het fotowerk van Karel Tomeï in de voorstelling "NLXL" zal het duo van zich laten horen.

De filmisch muzikale theatervoorstelling "NLXL" is een aaneenschakeling van prachtig mooi fotowerk van Nederland uit de lucht genomen door fotopublicist Karel Tomeï en van muzikale landscapes voorzien door Jeroen van Veen. Hij componeerde een ruim 80 minuten durend muzikale vertellijn achter de foto's en samen met zijn partner Sandra speelt hij deze compositie op vleugel, keyboards en speelgoedpiano's evenals een muziekdoosje. Noem het minimal Music, of repetitieve muziek, vergelijk het met Philip Glass of Michael Nyman, of voor de popliefhebbers Mike Oldfield of David Bedford. Een muzikale basis waarop voortgeborduurd en op geïnterpreteerd en geïmproviseerd wordt met een herhalend thema. Zo kun je het mogelijk het best omschrijven. Indrukwekkend, en overdadig rustgevend, waardoor voor een enkeling mogelijk ook slaapverwekkend. Niet dat dit voortvloeit uit verveling, deze muziek kan niet vervelen, maar veelal meer uit de voortkabbelende bedding van muziek die je geest mee op sleeptouw neemt en waardoor het brein voor even op volgstand wordt gezet. Door de continue herhaling en het prachtig lyrische in de muziek wordt de luisteraar als het ware een beetje gehersenspoeld en raakt daarbij in de ban van de muziek. Voor een enkeling houdt dit extreme ontspanning in waardoor je bijna in de rem slaap terecht komt. Maar omdat het getoonde materiaal van Tomeï zo enorm mooi, verrassend en soms ook zo perfect gedetailleerd is, zak je niet echt weg maar doezel je mee op de prachtige klanken van Sandra en Jeroen van Veen.

Hoewel het mogelijk bij de lezers zal opkomen, is deze muziek niet alleen voor de Happy few maar juist voor een heel breed publiek. Publiek met een grote waardering voor knap verzorgde muziek die niet onder een noemer te vatten is. Het is niet uitgesproken klassiek, het is geen jazz, geen pop. Maar eigenlijk wel van alles een beetje, waardoor het door de combinatie van herkenningspunten uit de verschillende muzikale stromingen juist interessanter wordt dan als het één stijl zou zijn. Er is wel een vereiste voor het ondergaan van deze voorstelling, je moet open staan voor een totale overgave aan de gespeelde muziek in combinatie met de getoonde beelden. Doe je dat dan is "NLXL", een zeer enerverende theaterervaring en zal je na afloop direct de cd van deze voorstelling willen aanschaffen want ook thuis met een koptelefoon op, in alle rust en in een relaxte houding onderga je het mogelijk nog veel intenser dan in het theater, alleen mis je dan wel die prachtig mooie beelden van Tomeï.